Bifokala, trifokala och multifokala linser vid linsbyte

 • Bifokala, trifokala och multifokala linser vid gråstarrsoperation / linsbyte

  Efter en gråstarrsoperation upplever många en kraftigt förbättrad syn. Före operationen görs noggranna mätningar på ögats längd och hornhinnans krökning för att få fram styrkan på linsen som ska opereras in. Med våra vanliga utmärkta monofokala linser behövs det efter operationen i regel glasögon för nära håll, om man önskat normalsynthet för långt håll.

  Alla kan dock inte erhålla glasögonfrihet på långt håll. Det kan bero på att ögat har ett brytningsfel (astigmatism) som den nya linsen inte korrigerar för. Det kan också bero på att den exakta linspositionen i ögat varierar något från person till person, vilket inte går att helt förutsäga.

  De flesta upplever det mycket positivt att efteråt endast behöva läsglasögon men klara sig utan när man är ute och går, ser på tv eller kör bil.

  Det är Din operatör som tar ställning till om Du är en bra kandidat för att rekom­menderas till de olika speciallinser som finns. Dessa speciallinser kallas för multifokala linser och finns i dagens läge som bifokala och trifokala linsalternativ. Trifokal lins har tre olika slipningar och bifokal lins har två slipningar på linsens optik.

  Skulle Du ha andra ögonsjukdomar än gråstarr, som exempelvis förändringar på gula fläcken, grönstarr eller ögonbottenförändringar vid diabetes, är dessa speciallinser som regel inget vi rekommenderar, då bästa effekten erhålles på helt friska ögon.

  Trifokala linser Stockholms Ögonklinik

  • Kontaktinfo för linskirurgi/speciallinser

   Valhallavägen 91, Ingång T vid Sophiahemmet.
   Telefon: 08-508 949 11
   Fax: 08-508 949 01
   linser@stockholmsogonklinik.se

Scrolla till toppen