Fluoresceinangiografi

 • Fluoresceinangiografi - kontrastfotografering

  Fluoresceinangiografi utförs för att undersöka blodkärlens funktion och blodcirkulation i ögats näthinna. Undersökningen är en form av ögonbottenfotografering. Bilderna gör att läkaren kan ställa diagnos och visar bland annat om behandling av förändringar är möjligt.

  Kontrastfotografering

  Inför fotograferingen droppas ögonen med pupillvidgande droppar som får verka i ca 30 min. Vi sätter en injektionsnål i ett blodkärl i armen där sedan kontrastvätskan, fluoresceinet som är ett färgämne, sprutas in strax före fotograferingen. Då pupillerna är tillräckligt stora kan fotograferingen börja. Denna görs sittande framför en ögonbottenkamera. När kontrastvätskan sprutats in i blodet tas en serie bilder. Efter fotograferingen får man sitta kvar i väntrummet en stund innan nålen i armen dras bort.

  Efter undersökningen

  Bilkörning bör undvikas eftersom synskärpan påverkas och man blir bländad på grund av dom stora pupillerna. Dessa kan vara stora i flera timmar och i vissa fall till nästa dag. Kontrastvätskan kommer ge gulfärgad hy i 6-12 timmar och urinen blir missfärgad i något dygn.

  Fluoresceinangiografi Stockholms Ögonklinik

Scrolla till toppen