Frågor och svar om RLE / Linsbyte

 • RLE / Linsbyte

  De allra flesta patienter (90-95%) som nu opereras med multifokala linser för att slippa glasögon på långt och nära håll bär aldrig glasögon efter linsbytet. Vissa använder glasögon vid speciella situationer p.g.a. skilda behov och krav. Numera har man mindre problem med störande ljusringar i mörker och nedsatt kontrastseende med den senaste multifokala linsmodellen. I några procent behöver man finjustera brytningen med excimerlaser p.g.a. kvarstående mindre brytningsfel efter synfelskirurgi med linsbyte. Resultatet med glasögonfrihet står sig sedan med åren. Synskärpan kan dock dala med stigande ålder, inte p.g.a. synfel som uppstår eller av att den konstgjorda linsen åldras, utan av andra faktorer som att näthinnans gula fläck åldras eller att man drabbats av grön starr. Även i dessa fall med synnedsättning kan man behöva förstärka med starkare glasögon för nära håll om synnedsättningen blivit uttalad. Grå starr kan man inte drabbas av igen då den egna linsen redan bytts ut till en konstgjord plastlins som inte åldras. Däremot kan man få efterstarr som behandlas med en enkel laserbehandling.

   

  Klarar man sig utan glasögon efter operationen?

  En del RLE-opererade patienter behöver svaga läsglasögon för att läsa liten text. De flesta kan utföra alla vardags sysslor utan att behöva vare sig glasögon eller kontaktlinser.

  Hur lång tid tar det innan synen är bra efter operationen?

  Man ser suddigt direkt efter operationen men synen blir bättre under de närmaste timmarna. Många upplever att de ser ljusglorior och strålar runt ljuskällor men detta minskar med tiden. De flesta behöver en viss tid för att anpassa sig till att kunna se både på nära håll och på avstånd med de nya linserna. Hur lång tid som behövs varierar mellan olika personer.

  Hur gör man under tiden i väntan på operation av andra ögat?

  Man kan klara sig med ett öga, eller använda en kontaktlins på det icke opererade ögat. Om du endast använder glasögon kan din optiker vid behov byta till glas utan styrka på det opererade ögat.

  När kan man operera det andra ögat?

  Oftast opererar man ett öga åt gången och man väntar en eller några veckor mellan operationerna.

  När kan man börja leva normalt igen?

  Första veckan bör man inte gnugga ögat, bada i simbassäng eller träna. Det finns också en risk för att du inte kan arbeta under första veckan efter operationen.

  Vilka är riskerna?

  Risken för infektion är mycket liten (1 på 4000) då vi arbetar under helt sterila förhållanden. Den konstgjorda linsen kan ibland ge upphov till lindrigare former av optiska störningar såsom reflexer eller ljusstrålar runt ljuskällor. Detta är helt ofarligt och brukar störa mindre med tiden.

  Läs mer om RLE operation

  RLE Linsbyte

Scrolla till toppen