Glaukomscreening

 • Undersökning med screening

  Viktigt att glaukom upptäcks i tid

  Glaukom är en sjukdom som kommer smygande och som kan orsaka permanenta skador på synnerven. Genom att upptäcka sjukdomen och sätta in behandling i ett tidigt skede, finns det goda förutsättningar för att motverka eller fördröja skador på synnerven.

  Glaukomscreening Stockholms Ögonklinik

  På Stockholms Ögonklinik har vi tagit fram en screeningundersökning för att ge möjlighet att i ett tidigt skede upptäcka eventuellt föreliggande glaukom. Vår glaukomscreening är den mest omfattande screeningundersökningen som finns i Sverige idag.

  En glaukomscreening innefattar:

  • synprövning
  • test av synfältet
  • fotoanalys av synnervshuvudet
  • mätning av hornhinnans tjocklek
  • mätning av ögats tryck

  Undersökningarna tar cirka 30-45 min och det är helt smärtfritt.

  Vi tycker att det är väl investerad tid då det är ett enkelt sätt att förhindra framtida synproblem.

  Landstinget införde nya ersättningsregler för ögonsjukvården oktober 2011. I dessa exkluderade man ersättning för preventiv ögonvård däribland glaukomscreening dvs ögonundersökning vid hereditet för glaukom. För att tillgodose denna värdefulla undersökning erbjuder Stockholms Ögonklinik en privat mottagning för glaukomscreening så att man kan undersöka sig för att upptäcka eventuellt tidigt stadium av glaukom.

  Ett besök kostar 1 200 kr för att förebyggande vård ingår inte i Vårdval Stockholm. Inkluderas ej i högkostnadsskyddet.
  Välkommen att beställa tid på tel: 08-508 949 11, mån-fre (8:30-12:00 och 13:00-15:30) eller via e-post
  privat@stockholmsogonklinik.se

  Läs mer om glaukom:

  Glaukom och grönstarr
  Frågor och svar om glaukom och grönstarr

  Intressanta externa länkar på Internet:

  www.glaukomforbundet.se
  http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Diagnostik-uppfoljning-och-behandling-av-oppenvinkelglaukom-gron-starr/

 • Glaukomscreening patient berättar

  Tomas Pettersson, 55
  Ingenjör inom byggbranschen
  Glaukomscreening

  Min mamma fick grönstarr och eftersom det är en ärftlig sjukdom uppmanade företagsläkaren mig att genomgå en glaukomscreening. Till en början kände jag mig lite tveksam. Jag hade gjort någon slags undersökning tidigare, men det var slafsigt genomfört och jag förstod aldrig riktigt vad det skulle vara bra för. Men företagsläkaren propsade och menade att det var viktigt så jag fick genom denna en remiss till Stockholms Ögonklinik.

  Här var det helt annorlunda. Det kändes mycket förtroendefullt. Dels var undersökningen mer omfattande, här ingick det fler moment, och dels hade man det allra senaste programmet med den senaste tekniken. Det kändes modernt och mer grundligt helt enkelt. Det var flera undersökningsstationer och sjuksköterskan redogjorde hela tiden vad det var man undersökte och varför. En annan sak som kändes tryggt var att hon redovisade provsvaren direkt och förklarade på ett pedagogiskt sätt vad svaret innebar. Hon gav sig också tid till att beskriva vad man kan göra för att hindra skador på synnerven om det är så att man har tecken på sjukdom. Jag tycker att det kändes bra och respektfullt att de var så noga med att förklara för mig vad som pågick.

  Man är ju trots allt ganska utelämnad som patient eftersom man inte har de medicinska kunskaperna. På det här sättet fick jag en hygglig bild av riskerna och hur viktigt det faktiskt är att kolla ögonen, i synnerhet när glaukom finns i släkten. Lyckligtvis var allt okey för min del, men jag tänker fortsätta med att undersöka ögonen regelbundet. Det är det ju absolut värt om man på detta sätt kan förhindra framtida synproblem.

Scrolla till toppen