Ögonlocksoperation

 • Ögonlocksoperation / Ögonlocksplastik

  Huden kring ögonen mister med åren sin naturliga elasticitet och spänst. Detta kan medföra att huden blir rynkig och att det bildas veck och påsar på ögonlocken. Genom ögonlockskirurgi kan man med stor precision avlägsna överflödig hud och underhudsvävnad och därmed återskapa den ursprungliga ögonlocksformen vid ögonlocksoperation eller ögonlocksplastik.

  • SHS_ogon_Anna_Nilsson_2700x1800
  • SHS_ogon_Per_Sandkull_002_1200x800

  Här på Stockholms Ögonklinik vid Sophiahemmet utför vi årligen ett par hundra operationer på ögonlocken.
  Skälen till att ingreppet görs är många. En del vill göra operationen för att de upplever obehag med tungt hängande ögonlock, andra för att öppna upp och förbättra synfältet. Men de allra flesta vill helt enkelt förändra sitt utseende och se lite piggare ut.
  Varje patient har sina speciella önskemål och förutsättningar och med hänsyn till dessa gör vi en individuellt anpassad ögonlocksoperation.

  Både kvinnor och män vänder sig till oss på Stockholms Ögonklinik för att låta göra ögonlocksplastik. För dem är det naturligt att anlita en erfaren ögonspecialist och en extra trygghet att bli omhändertagen av experter som “kan” hela området runt och omkring ögonlocket.

  Stockholms Ögonklinik utför privat ögonlockskirurgi och endast i undantagsfall vid medicinsk indikation via Stockholms läns landsting.

  Stockholms Ögonklinik utför även på privat basis borttagning av små skönhetsfläckar, vaglar och vårtor på och omkring ögonlocken.

  För dig som kommer till oss som privatpatient är priset för en
  konsultation 850 kronor.
  Ögonlocksoperationen kostar 18,000 kronor.

  Kontakt:
  E-post: privat@stockholmsogonklinik.se
  Telefon: 08-508 949 11 (8:30-12:00 och 13:00-15:30)
  Fax: 08-508 949 01

  Frågor och svar om ögonlocksoperationer

 • När du kommer till oss

  • Förundersökning

   Du har först varit på konsultation hos vår ögonspecialist som kommer att operera dina ögonlock.

   Tar du blodförtunnande medicin, tala om det för doktorn. Blödningar vid ögonlocksoperationen stillas med diatermi (värmeförande pincett).

   Vi kommer att ta foto på dina ögonlock som dokumentation innan din ögonlocksoperation.

   Du får information av doktorn angående övre ögonlocksoperation.

  • Operationsdagen

   Det är bra om du har tvättat håret och du ska vara avsminkad innan ögonlocksoperationstillfället.

  • Efter operationen

   Efter en ögonlocksoperation känns dina ögonlock stela och blir svullna. Värk efter operation är ovanligt men pirr (obehagskänsla) och lätt stickande känns i någon timme efter att bedövningen släppts. Viss trötthetskänsla är vanlig.

   Det är vanligt med blåmärken och svullnad nedanför ögonlocken. Det försvinner vartefter dagarna går.

   Tänk på att inte böja dig framåt under första dygnet, det minskar blödningsrisken.

   Du skall ta det lugnt och ej utföra hård kroppsansträngning så länge du har stygnen kvar. Undvik bassängbad/bastubad.
   Stygnen brukar avlägsnas 6-7 dagar efter ögonlockskirurgi.

 • Övre ögonlocksoperation

  Övre ögonlocksoperation så kallad blefaroplastik eller dermatochalastisoperation utförs i lokalbedövning och operationen tar ca 1 timme. Efter bedövningen läggs snittet i den naturliga ögonlocksfåran för att dölja ärret. Överflödig hud och eventuellt fett avlägsnas. Därefter sys kanterna ihop.

  Du får ligga med kalla kompresser över ögonlocken några minuter efter att din ögonlocksoperation är klar. Därefter får du en härlig kopp kaffe/te.

  Att “badda” ögonlocken (när du kommer hem) ett par gånger om dagen så länge stygnen finns kvar, känns skönt och svalkande. Smörjande ögondroppar är också skönt.

 • Ögonlock före och efter bilder

  • Ögonlocksoperation 5
  • Ögonlocksoperation 3
  • Ögonlocksoperation 4
  • Ögonlocksoperation 2
  • Ögonlocksoperation
 • Hängande / tunga ögonlock, dermatochalasis och andra ögonlocksbekymmer

  Vilka är de vanligaste besvären runt ögonen?

  Inkapslade vaglar, chalazion, är mycket vanliga, särskilt bland yngre patienter. Det är en inflammation av körtlar i ögonlocket som blir kronisk. Om utläkning inte skett efter tre månader kan kirurgisk behandling bli aktuell. Behandlingen är vanligen kirurgisk och efter att ha injicerat bedövningsmedel i ögonlocket, så avlägsnar man vageln, vanligen från insidan av ögonlocket.

  • Felställda ögonlock – vanligast hos äldre

   När människan åldras mister huden runt ögonen en del av sin naturliga elasticitet och spänst. Det nedre ögonlocket kan då tappa sin normala form och istället vika sig utåt, vilket kallas ektropion. Detta ger besvär eftersom tårpunkten inte längre ligger som den ska mot ögat och tårarna inte längre kan rinna undan som tidigare utan istället rinner ut på kinden. Ögonlocket kan också se rött ut eftersom slemhinnan på insidan av ögonlocket vänds utåt. Detta kan ge skavbesvär och irritation och återkommande infektioner.

   Ögonlocken kan också rullas inåt vilket gör att ögonfransarna hela tiden ligger och skaver mot ögat och hornhinnan.  Detta kallas för entropion. Det är mycket irriterande eftersom det hela tiden känns som det finns något skräp i ögat. Det kan också i ovanliga fall skada ögat genom att det blir ett sår på hornhinnan som kan infekteras.

   För att korrigera dessa sjukdomar krävs en ögonlocksplastikoperation där man återställer ögonlockets form och därmed funktion.

  • Överskottshud och hängande / tunga ögonlock

   När huden på ögonlocken blir äldre ändras spänsten, mjukheten och elasticiteten. Ögonlockshuden kan töja sig och bli skrynklig. Detta gör att man får för mycket hud på ögonlocket, som både ger ett trött och sömnigt intryck. Det kan bli så uttalat att synen försämras. Ögonlocken kan också kännas tunga vilket kan ge huvudvärksbesvär, eftersom man lyfter ögonbrynen och pannan veckas.

   För att återställa formen och funktionen måste man göra en ögonlocksoperation. I samråd med patienten går läkaren igenom vad som är möjligt att återställa och vilka önskemål patienten har. Först får patienten bedövningsmedel och sedan avlägsnas en oval hud- och ibland även muskelstrimma från övre ögonlocket. Ibland tas även lite omgivande fett bort. Därefter sys huden ihop och stygnen får sitta i sex till sju dagar. Patienterna har vanligen obetydliga besvär efter operationen, sällan värk men däremot ordentliga blåmärken och svullnad som kan sitta i upp till två veckor. Man kan också känna en viss känselnedsättning och stelhet i ögonlocket. Ärrläkningen efter ögonlockskirurgi fortsätter sedan i fem till sju månader.

   Ibland kan hängande ögonlock bero på att senan, som ögonlockshöjarmuskeln sitter fast i, har tappat sin normala form och blivit mjuk och uttänjd, så kallad ptos. Då räcker det inte med att ta bort överskottshud för att bli av med de tunga ögonlocken, utan man måste också göra en operation som höjer själva ögonlocket. Ofta kan dessa två operationer kombineras.

  • Knölar, knutor och vårtor

   Det är vanligt med olika typer av mindre hudförändringar på ögonlocken eller på ögonlockskanten. Det kan vara cystor av olika slag eller hudflikar. Det förekommer också olika former av tumörer: De flesta tumörer är dock godartade, som födelsemärken (nävus) eller vårtor (papillom). Behandlingen är vanligen kirurgisk och innebär att man avlägsnar förändringen genom en operation.

Scrolla till toppen